Miksi toiset ihmiset ovat herkkiä?

Olet saattanut huomata elämäsi aikana joko tietoisesti tai alitajuisesti, että jotkut tapaamasi ihmiset tuntuvat olevan herkempiä kuin toiset. Ehkä itsekin olet. Herkkyydellä tarkoitan yksilön kykyä ja herkkyyttä aistia esimerkiksi toisen ihmisen tunnetiloja tai vaikkapa jonkin tilanteen atmosfääriä. On herkkyyttä omata kykyä aistia jotain näkymätöntä: jotain mitä ei sanota, näytetä tai ilmaista, mutta kuitenkin se on aistittavissa ja luettavissa. Herkkyys on laaja käsite. Sen voi kokea fyysisesti, mentaalisesti tai emotionaalisesti. Tai miksei jollakin muullakin tavalla.

Uskon, että herkkyys on asia joka liittyy vahvasti sielusi alkuperään ja menneiden elämiesi kokemuksiin. Toiset ovat sopeutuneet paremmin karuun ja kiviseen aineen maailmaan, missä me ihmisetkin elämme nyt. Toiset tuntuvat olevan kuin jostain keijukaismetsästä eteerisine olemuksineen, josta huokuu herkkyys sekä jokin joka ei ole tästä maailmasta. Usein ihmisestä pystyykin sanomaan tai aistimaan jo päälle päin tämän herkkyyden tason. Toiset ovat taas visusti pyrkineet piilottamaan sen, mutta valitettavan usein tämä piilottelu on turhaa. Yleensä tällaiset yksilöt voi haistaa jo kilometrien päästä, koska herkkyys on valtava osa ihmistä, joka kattaa monia osa-alueita ihmisessä, eikä sitä pysty kytkemään noin vain pois päältä.

Miksi joskus sitten tuntuu, ettei jollakulla olisi herkkyyttä? Suurin syy ovat “tukokset”. Tällä tarkoitan kaikkia käsittelemättömiä pelkoja, tunteita, ihmissuhteita ja asioita. Jos ihmisellä on jo täysi työsarka tällaisissa asioissa, ihminen voi tavallaan turtua. Katson tämän osana universumin idioottivarmaa järjestelmää, joka on täydellinen omalla tavallaan. Jos kaikilla ihmisillä olisi herkkyys aina auki ja avoinna, se voisi olla monelle liikaa. Siksi jos on liikaa jo painolastia, herkkyysluukkua laitetaan tavallaan vähemmän raolleen. Osalla ihmisillä kuuluu taas sielunsuunnitelmaansa keskittyä ihmisyyteen ja käytännön asioihin enemmän. Tällöin yksilön herkkyys voi näyttäytyä ihan eri tavalla kuin yksilön, joka on päättänyt elämässään uppoutua täysin henkiseen kasvuunsa.

Tekisi mieli käyttää ilmaisua, että pahimmassa tapauksessa herkkä yksilö syntyy perheeseen ja sellaisten ihmisten välittömään läheisyyteen, jossa herkkyyttä ei tiedosteta ja siksi ymmärretä. Tällöin herkkä yksilö ei saa kaipaamansa tukea ja ohjausta oman herkkyytensä ymmärtämiseen. Tästä tilanteesta on helppo tehdä sillisalaattia – herkkä yksilö kärsii ja voi yrittää alkaa piilotella omaa herkkyyttään. Hän voi jopa hävetä tätä puolta itsessään. Hän voisi toivoa olevansa enemmän “vahva” ja vähemmän herkkä. Hän ei ole siis hyväksynyt yhtä suurta osaa itsessään. Tässä tapauksessa ego kokee vahvaa riittämättömyyttä, koska ympäristö ja ihmiset eivät tue tai osaa auttaa häntä tutustumaan ja voimaantumaan tästä puolesta itsessään.

Se mitä tahdon sanoa jollekulle herkälle ihmiselle on tämä: “Sinä saat olla herkkä.” Kerrankin sanoessani eräälle näin, hän purskahti välittömästi kyyneliin, koska ajatus oli hänelle täysin uusi – sehän tarkoittaisi, että hän sai olla viimein se kuka hän todella on. Se jos mikä on jokaiselle ihmiselle tavoittelemisen arvoinen asia: olla se kuka todella olet. Silloin myös piirteet, jotka aiemmin tuntuivat heikkouksilta, voivat näyttää todellisen puolensa, joka voi olla kuin supervoima: piirre, joka nostaa sinut esiin muiden joukosta ja josta muut tahtovat oppia ja ymmärtää sinulta. Piirre, joka saa sinut loistamaaan. Aiemmin se veti sinua alaspäin, mutta ymmärtäväinen ja rakkaudellinen suhtautuminen auttaa sinua kohtaamaan ja parantamaan asiaan liittyvät haavasi – haavat jotka parantuessaan vahvistavat sinua. Näissä tapauksissa sinä jos kukaan olet todella asian ammattilainen. Tätä voisi verrata tuhkasta nousseeseen feeniks-lintuun: uudelleensyntymään vahvempana ja kauniimpana. Tiedät matkan pohjamudista ylöspäin. Toki tämä voi viedä aikaa, kuten monet hyvät asiat voivat viedä. Sehän voi olla tämän elämäsi yksi ultimaattinen asia, jonka sielusi tahtoi tulla parantamaan ja oikaisemaan.

Miten asia onkaan kohdallasi, olitpa omasta mielestäsi herkkä tai et, muista että herkkyys on lahja. Vasta avautumalla sille ja lähestymällä sitä itsellesi sopivalla oikealla asenteella pystyt valjastamaan sen syvempään käyttöösi. Se voi avata sinulle täysin uuden maailman, johon oletkin toivonut jo pääseväsi.

Siirry sivun alkuun